DSC_5637

DSC_5637

12 общини подкрепят Бургас за културна столица през 2019

До тогава трябва да е готова общата стратегия. Директорът на Регионален бургаски музей Цоня Дражева предложи DSC_563313-те общини да презентират един Фестивал на огъня и слънцето. Той да стъпи на традициите и символите на отделните общини, така ще се създаде една спирала, по която ще тръгнат туристите и като завършек ще бъде Бургас.

Положителното при една кандидатура е средствата, които избрания град получава от ЕС, за да доразвие своята културна инфраструктура.DSC_5601

До този момент свои кандидатури са издигнали още София, Пловдив, Велико Търново, Варна. Сега Бургас и региона. Измежду тях ще бъде избран този град, който страната ни ще излъчи и той ще бъде Европейската столица на културата заедно с избран град от Италия. Гласуването ще стане в европейския парламент.

На подписването днес присъстваха областният управител Константин Гребенаров, ректорите на двата университета в Бургас, директорът на Регионална библиотека "Пейо Яворов", директорът на художествената галерия "Петко Задгорски", представители на арт средите, директорът на Регионалният инспекторат по образование на МОН, общински съветници.