127 брака са сключени в Несебър през 2009-та

Младоженците са били от Айтос, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Елхово, Казанлък, Кърджали, МалкоТърново, Монтана, Никопол, Панагюрище, Плевен, Пловдив, Поморие, Сливен, София, Средец, Търговище и Ямбол.

 

Ритуалната зала в Стария Несебър се оказа привлекателно място за сключване на брак и за хора от различни националности. Брачни свидетелства там са подписали и граждани от Беларус, Великобритания, Германия, Ирландия, Казахстан, Литва, Руската федерация, Турция,Унгария, Франция.

При 4 от смесените бракове младоженците са руснаци и българи. Българки са се омъжили за граждани на Великобритания, Ирландия, Унгария. Има и такива,които са сключили брак в чужбина и са пожелали той да бъде препотвърден в Несебър. Такъв е случая с двама българи, които са сключили брак във Франция и от десетилетия живеят там. Българин и рускиня сключили брак в Москва през 1972 също са поискали препотвърждаване на брака именно в Несебър и са получили брачно свидетелство на 26.11.2009. Първият брак за м.г. е подписан на 4-ти януари между Недялка Узунова и Славен Стоянов, а последният е на 30 декември между Мина Денкова и Веселин Михов.

На 19-ти септември са сключили брак най-младите младоженци Яница Евангелополус на 18 и Яни Михнев на 20 г., а на 19-ти юни се е състояло бракосъчетанието между най-възрастните - Татяна Теофилова – 70 г. и Ангел Ненков - на 72 г.

От българските бракове най-голяма е разликата в брачна двойка, в която мъжът е по-възрастен с 18 г. от жената, а при смесените - 19 годишен англичанин се жени за 29-годишна нашенка.

Най-малко са сключените бракове през декември - 2, януари - 3 и март - 4. През февруари, април и ноември са по 7, през юни - 8, август - 10, юли - 11, през май и октомври - по 16, а най-много - през септември - 24. Най-много бракове в един ден са сключени на 20-ти и 27-ми септември - по 4.



Максим Момчилов