15 деца ще посещават седмичния център в "Дом майка и дете"

Специално за откриването дойдоха областният управител на Бургас Константин Гребенаров и кметът на града и кръстник на дома - Димитър Николов, бизнесменът дарител Георги Попеску.

 

Социалната седмична услуга ще се предоставя напълно безплатно на нуждаещите се семейства и децата им по модел на дневния център към дома, който беше открит през месец март, тази година, по инициатива на новия директор – д-р Пепа Ралчева. Стойността на обзавеждането е 8 000 лева, а средствата са дарение от Община Бургас.

Настаняването в центъра ще става след отпуснато направление от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане".

Капацитетът на новооткрития център за седмична грижа е от 15 легла. Той се помещава в основно ремонтиран етаж на лечебното заведение. Обзавеждането му е с модерни, чисто нови мебели, включващи: подвижни легла, люлеещи се столове, кресла за релаксация, тангенторнa ванa, специални уреди и играчки за рехабилитация на децата. Центърът разполага и с два вертикализатора (специални уреди тип количка, спомагащи адаптация на правилна стойка и позиция на тялото при деца с увреждания в упорно-двигателния апарат).

Друга голяма радост за децата и ръководството на ДМСГД "Вяра, Надежда и Любов" е изграждането на чисто новата сензорна зала. Целият ремонт на помещението и обзавеждането на залата е на стойност 12 000 лева, които са дарение от "Трансвагон" АД, в лицето на Георги Попеску.

Това е първата такава зала в Бургас, пригодена за нуждите на деца от 0 до 3-годишна възраст. От нея, напълно безплатно ще се възползват всички малчугани в дома, които имат нужда от сензорно стимулиране и релаксация.

Мултисензорната среда, която залата предлага ще подпомага взаимодействието, откривателската нагласа и комуникацията на децата. Това ще става чрез стимулиране на сензорното възприятие. Този тип стимулация е от жизнено значение за децата със сензорни увреждания, които тепърва започват да научават за света около тях и са в началото на своето развитие.

Всички гости и приятели на дома, бяха повече от впечатлени от постигнатият резултат, а директора на дома д-р Пепа Ралчева изрази благодарности към дарителите, от които зависи толкова много, хубавите неща за нуждаещите се деца на Бургас, да се случват в това лечебно заведение.