151 фирми с просрочени задължения се изплатиха на НАП

Те дават възможност дълговете да се погасяват на части за определен период. Сумата е с близо 1,8 млн. лева по-голяма от тази, постъпила чрез този начин на погасяване на дългове през 2008 година. Тогава данъчните в Бургас са издали разрешения за неотложно плащане на 124 фирми и дружества, които са били в изключително тежко състояние, а някои от тях изправени и пред реалната опасност от фалит и закриване на бизнеса.

За първите 6 месеца на 2010 година разрешения за неотложно плащане са издадени на 51 фирми от региона със сериозни задължения към  териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас. "От началото на годината в условията на тежка икономическа криза все повече дружества търсят контакти с приходната администрация и желаят да получат разрешения за неотложно плащане. Винаги, когато има желание от страна на бизнеса сме готови на разговори и в повечето случаи постигаме взаимно приемливо споразумение. Най-малкото, което желаем е фирмите да обявяват фалит или да съкращават работна сила поради неплатени в срок данъци. Трябва да се знае обаче, че данъците и осигуровките рано или късно трябва да бъдат платени", коментира териториалният директор на НАП в Бургас Румен Шарков.

Разрешението за неотложни плащания представлява споразумение между държавата и длъжника за начина на погасяване на неговите дългове към хазната. Всички дружества, които изпитват временни затруднения да платят задълженията си, могат да поискат издаване на такова разрешение.

То позволява част от постъпващите по запорираната сметка на длъжника суми да останат на негово разположение, за да се разплати със своите контрагенти. Най- често между 10 и 20 % от всички постъпления по банковата сметна на дружеството в затруднение отиват за погасяване на данъчни или осигурителните дългове, а останалите пари се използват за основната дейност на фирмата. Процедурата за получаване на подобни разрешения изисква обаче фирмата да представи доказателства, че средствата, които иска са по действителни договори, свързани с основната й дейност и забавянето или неплащането им може да доведе до тежки последици за бизнеса й. Когато  това се случи, публичните изпълнители на НАП издават разпореждане за разрешение за неотложни плащания. В документа се посочва конкретния вид плащане, за което се отнася, срокът, в който може да се извърши и сумата, която остава запорирана. Обикновено разпорежданията за разрешенията за неотложно плащане се издават в рамките на 7 дни, а срокът им е от един до три месеца, като е възможно след изтичането на този срок да бъде издадено ново разрешение.

Повече информация за издаването на разрешение за неотложно плащане или сключването на споразумение с НАП за плащане на части фирмите могат да получат на телефон 0700 18 700 или от публичните изпълнители във всяка териториална дирекция на НАП.