16 имигранти учат български език безплатно В рамките на новия проект трима граждани на Турция, един от Македония и останалите от Русия ще се учат да говорят български език. Часовете се водят от журналистката Йоана Гюрова. "За 70 часа, които са предвидени по проекта ще се опитаме да ги научим да обущват разговорно. Всеки от тях по различен начин се учи, едни възприемат по-бързо, други по-бавно", обясни Йоана Гюрова. Часовете се провеждат всеки ден в офиса на центъра.

Бургас бе първият град, където бе открит Информационен център за имигранти през есента на 2009 година. Оттогава екипа на центъра - Ирина Буланова, Виолета Стоева, Радка Ханджиева се опитват да помогат на чужденците, които са избрали България и в частност Бургас за свой втори дом. "Консултациите при нас са безплатни и се опитваме да им помогнем в достъпа им до институциите", каза Ирина Буланова.

В момента центъра работи по проекта "Мрежа от информационни центрове за имигранти в България", който се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за интеграция на граждани и се изпълнява от мисията на Международната организация по миграция у нас.

Вера е фармацевт по образование, съпругът й - д-р Дмитрий Барсов е неврогирург. Те са у нас от година, но им е трудно да намерят работа по специалността си. "Не ни разрешават да практикуваме тук. Знаем, че има текучество на кадри. Лекари заминават за Германия, но на нас не ни е позволено като имигранти да упражняваме професиите си у вас", казва тя. Двамата със съпруга й са решили да отворят свое студио за красота, където Вера ще предлага козметични услуги, а Дмитрий ще работи като мануален терапевт. В момента са в процес на оформяне на документите. Избрали България, защото тук много им харесва. "Чувствам се добре тук. Климатът е хубав. Вече имам много приятели", разказа Вера.

Армен и Ерика Баданян са от Армения и са тук от 11 години. Той е инженер, но не може да упражнява професията си, затова се е насочил към търговията. Признава, че харесва страната ни, но има още какво да се желае в законодателно отношение спрямо имигрантите, които живеят у нас. "На нас центърът много ни помага. Особено услугите, които се предлагат тук", каза Армен Баданян. Сестра му живее от години в САЩ и неколкократно го е канила да замине. Той обаче признава, че тук се чувства добре и не иска да напуска България.

Проф. Емир Зариев е от 8 месеца в Бургас. През целия си живот е работил в Руската академия на науките като геолог. Негови приятели от България са го мотивирали да дойде да живее у нас. Вече е пенсионер и не се е поколебал да го направи. Сега учи български език. И недоумява, защо държавните институции не работят с хора като него.