DSC_4986

DSC_4986

18 издателства се включват в "Морска алея на книгата"

"Това е първият опит на общината да организира това събитие. Идеята ни е да представим новите книги и да увеличим броя на четящите", каза на пресконференция днес зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева.

"В София има "Панаир на книгата", Варна също има своето събитие от този род, инциативата в Пловдив е "Пловдив чете". Искаме да докажем, че Бургас също чете. Четящият човек е информиран човек. Има почва в Бургас да бъде показана книжната продукция. Така хората ще се срещнат с обичани автори, ще вземат автограф. Има изключителни заглавия включени в съпътстващата програма на алеята", каза Наталия Коцева директор на регионална библиотека "Пейо Яворов".

Издателствата ще бъдат ситуирани в шатри, разположени на алеята до открита сцена "Охлюва". 5 от издателствата са бургаски - "Либра скорп", "Димант", "Божич", "Балтика" и "Знаци". Сред гостуващите издателства са: "Хермес", "Жанет 45", "Вакон", "Просвета", "Сиела", "Фют", "Захари Стоянов" и други. "Морска алея на книгата" ще бъде открита официално в 18.00 часа на 11 юли на открита сцена "Охлюва", където ще пеят децата от клуб "Сезони", школите към Общински детски комплекс и група "5-те сезона".

Посетителите на алеята ще могат да разгледат щандовете и да си купят книги всеки ден от 10 до 21 часа. В съпътстващата програма са включени премиери на "Български хроники" на Стефан Цанев, "Сляпа неделя" на Румен Леонидов, "На изток от Индия с 15 км/ч" на Владимир Харизанов, "Плажният дневник на една кифла" на Ина Герджикова и други.

"Община Бургас никога не е отказвала да съдейства за реализацията на такива проекти. Може да се направи и такъв формат за бургаските издателства в навечерието на празника на града - Никулден. В Бургас вече има достатъчно добри затворени пространства, където да стане това. Но е хубаво, че през лятото ще имаме "Морска алея на книгата", каза Йорданка Ананиева.