DSC_1869

DSC_1869

1881 бебета, сред тях 28 двойки близнаци, се родиха в Бургас през 2012 г.

от страна на общината, на Здравната каса и на Районната здравна инспекция. Надяваме се и през тази година да е така. И бургазлии да ни създават работа. Ние сме тук, знаем как и можем", каза завеждащият Родилно отделение на МБАЛ - д-р Антонио Душепеев. DSC_1805

"Нека сега да изпълним ритуала, който ще ни гарантира безпроблемна работа през следващите 365 дни", пошегува се д-р Душепеев. Медицинска сестра от отделението му поля вода, за да спазят традицията за измиване ръцете на бабата, която навремето е бабувала при ражданията, като наричаше: "Както се лее водата, така да се раждат децата".

От началото на годината до вчера в отделението на бял свят са дошли 102 бебета. До 13.00 часа днес не се е родило нито едно бебе.

За сравнение през предходната 2011 година в МБАЛ са проплакали 2009 бебета, от тях 35 двойки близнаци.DSC_1889

От началото на февруари бъдещите майки ще получават допълнителна подкрепа в Училище за бременни, което отваря врати в болницата.

На празника днес в болницата присъстваха зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, кметът на общината - Димитър Николов със заместника си, отговарящ за здравеопазването в общината - д-р Лорис Мануелян.

Снимки Лина Главинова