19 двойки корморани гнездят в Бургаските езера

А останалите четири двойки са разположили гнездата си в северозападната част на езерото Вая. През 1992 година за последно в Бургаските езера са гнездили между 20 и 30 двойки на вида, а през далечните 1973 – 1975 година само в езерото Вая са отглеждали своето потомство около 200 двойки малки корморани. След това числеността на гнездящите двойки в страната ни рязко започва да намалява.

 

Гнездата на малкия корморан са открити в резултат на редовните наблюдения на състоянието на езерата и тяхното биологично разнообразие, които се извършват от специалисти орнитолози на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в  рамките на проект "Живот за Бургаските езера" финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз.

Голяма част от дейностите по проекта са насочени към възстановяване на местата за хранене и гнездене на малкия корморан и други водолюбиви видове птици, обитаващи Бургаските езера. Създаването на благоприятни условия за живот на птиците, чрез изграждането на платформи за почивка и гнездене, ремонтиране на диги в Атанасовско езера и почистване на незаконните сметища около езерата, ще гарантира тяхното дългосрочно опазване.

Малкият корморан е вид застрашен от изчезване в световен мащаб. Днес в страната ни са известни между 350 до 500 двойки, като по-голямата част от тях са съсредоточени по Дунавското крайбрежие. Там най-много двойки – около 300 гнездят в езерото "Сребърна". В други части на страната колониите се състоят от не повече от 10 до 20 двойки. През студените месеци на годината у нас зимува над 20% от европейската популация на малкия корморан. Тогава в Бургаския езерен комплекс се наблюдават повече от 1 000 екземпляра от вида.