Дървото е обявено за вековно през 1967 година. Снимки Черноморие-бг

Дървото е обявено за вековно през 1967 година. Снимки Черноморие-бг

200-годишен орех привлича туристи в Странджа планина. Широколистното дърво е едно от забележителностите, които се намират на територията на община Средец. И въпреки, че е обявено за вековно дърво през 1967 година, все още има хора, които не знаят за съществуването му. Орехът се намира на една поляна край село Варовник. То се вижда от пътя и няма как да бъде подминато. Дървото е високо над 20 метра, а диаметърът му е четири метра. С това дърво Община Средец кандидатства преди няколко години в инициативата Европейско дърво на годината, през 2014 година.

Есента е чудесно време за разходка в планината. Какво по-хубаво от това тя да включва в маршрута ви и спирка - старият орех. Разстоянието от Бургас до село Варовник е малко над 60 км. Имайте предвид, че малко след Средец пътят започва да криволичи и следват завой след завой. Затова и не може да се шофира бързо. За сметка на това се разкрива невероятна панора от двете страни на пътя. В непосредствена близост до дървото има поляна, където може да се направи импровизиран пикник.

На броени километри от село Варовник пък се намира село Богданово, където е родена световно известната народна певица Янка Рупкина. Стигнали до стария орех, може да отскочите и до Богданово.

Туристи откриват мистичната Странджа, прегърнала средецките села

В Богданово отглеждат крави за пазарите в Турция и Албания

Галерия