Ягуари триумфират на ретро-парада в Созопол

в Стария град и впечатлиха зрители и автолюбители с оригиналното си представяне.

 

Тази година парадът се организира с дейното участие на клуб "Ягуар", тъй като председателят му Свилен Кръстанов е наполовина созополчанин. Уникален паралел между старото и новото – модели от 1955 г. до аналога им през 2008 г. показваха плавния преход на визия, дизайн и двигател в тази атрактивна марка през годините.

Гордостта на клуба е бижуто на Свилен Кръстанов – "Ягуар ХК", произведен през 1955. Автомобилът държи световен рекорд за скорост за времето си и е единствената кола с подобна конфигурация в света. Моделът ХК е с мощност от 265 коня и вдига 222 км в час, купен е от специална автокъща за ретро-автомобили в Англия. Съвсем заслужено ягуарът и собственикът му в събота получиха поредната награда. С купи си тръгнаха и други членове на клуб "Ягуар".

Близо 80 автомобила и техните горди собственици участваха в парада, организиран от бургаския автомото клуб „Ретро” с помощта на община Созопол.

„Бентли” на 55 години взе голямата награда на община Созопол, купа имаше и за собственика на "Мерцедес" от 1927-ма година, показан за първи път на парада.

Актьорът Асен Блатечки също получи приз за участие с един от автомобилите си – БМВ, произведено през 1970 г. "С една година е по-стар от мен", призна актьорът, който е страстен любител на ретро-колите и един от основателите на бургаския клуб "Ретро". Актьорът е горд собственик и на единствената в България  "Мазда 929 Luci" автоматик, от 70-те години на миналия век. Лимузината е по италиански дизайн и е била произвеждана в Америка само в период от две години. Вече две години Блатечки сам реставрира придобивката си, за да се похвали с нея в следващото ретро-рали.