24 фотоса показват как да опазим Черно море Кадрите за настоящата експозиция са избрани измежду 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море. "Черно море: север-юг" Александър Иванов и е съвместен проект с коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри,  екипът на Александър Иванов и неговият пилот – Светослав Соломаха, споделя миговете на крилата на делтапланера, в които България и Черноморието изглеждат удивителни и непознати.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето, в 24 изключителни фотоса, в които редом с тези на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което не винаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Откриването на изложбата в Бургас ще отбележи и продължението на национална кампания на коалиция "За да остане природа  в България", чиято цел е обявяването на 3 нови крайморски територии за защитени. Това е единственият начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертните организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.

Откриването на изложбата в Бургас е специално и важно събитие, тъй като жителите на крайбрежието и на града ни са тези, които често са най-засегнати от грубите намеси в природната среда и които искат красотата по морето да бъде негов запазен знак, а не бетонът. Надяваме се, че те ще подкрепят националната подписка за новите защитени територии.

"Черно море: север-юг" е проект на Българска фондация Биоразнообразие в рамките на коалиция „За да остане природа в България”, финансирана от фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез фондация "Екообщност" и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Изложбата се случва и благодарение на партньорството на Министерство на околната среда и водите, "Фотосинтезис" – място за хора, идеи и фотография.

Изложбата гостува в Бургас в рамките на Седмицата на екологията и устойчивата енергия, организирана от община Бургас и  БФБ и ще остане в галерията на ули;а "Александровска" № 22 до 24 септември 2010 г.