257 къщи в Рибарското селище са незаконни

 

Цялата информация се изпраща до ДНСК, откъдето трябва да бъде определена конкретна дата и час за изпълнение на принудителното събаряне. То ще бъде извършено от фирма, избрана по Закона за обществените поръчки. Собствениците ще бъдат уведомени колко ще струва събарянето, а средствата ще бъдат събирани по надлежен ред от Агенцията за Държавни Вземания. РДСНК взима отношение само по строежите - т.е. масивните постройки. Бунгала, бараки и дървени постройки, които имат характер на временни обекти са от компетенцията на Община Бургас, която ще се произнесе за тяхната съдба.

В хода на проверките е установено, че прилежащите комуникаци – ВиК и електроснабдяване до всяка една къща, също са изградени без строителни книжа. ВиК например има един общ водомер за цялото селище. Във всяка заповед за премахване е указано да бъде прекъснато и водоснабдяването. Единственият доставчик на електроенергия - ЕВН отдавна е алармирана от РДСНК за съществуващия проблем.

Според политиката на Община Бургас са направени постъпки за образуване на законно селище с рибарски статут, около изградения канал и рибарски пристан в Ченегене скеле. Това е залегнало и в новия проект за ОУП на града. Няма как обаче, според тези единствено възможни процедури, да бъдат узаконени съществуващите строежи, правени през годините в нарушение на законите на Република България. Законът забранява изменение на Устройствени планове, с включване в тях на вече реализирано незаконно строителство.