27 000 от Бургаска област възстановиха здравните си права

От ТД на НАП-Бургас припомнят, че от 2010 година здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 година. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание /например трайно безработните/. От януари 2010 година те внасят не по-малко от 16,80 лева на месец за здраве, докато миналата година сумата беше 10,40 лева на месец.

 

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg .Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващи свободна професия, земеделски или тютюнопроизводители и т.н.

От НАП-Бургас напомнят, че до 30-и юни е срокът за подаване от трайно безработните, които не получават обезщетение от Бюрото по труда и студентите над 26 години, на новите декларации за здравно осигуряване. Декларация образец 7 се въведе за първи път тази година. Подаването й става в офисите на НАП или по пощата с обратна разписка, като пощенското клеймо трябва да е до 30-и юни. Подалите тази декларация в ТД на НАП-Бургас до момента са 30 293. В декларацията образец 7 се вписват личните данни и началната дата, от която гражданинът е започнал да плаща сам здравноосигурителните си вноски. Нямат задължението да подават тези декларации безработните, които получават социални помощи, жените по майчинство, пенсионерите и студентите, които не са навършили 26 години.