3% от безработните са хора с увреждания Проблемите на хората с увреждания бяха дискутирани на кръгла маса с участието на народните представители от БСП Пламен Орешарски и Пенко Атанасов, Вяра Петрова от ГЕРБ, зам.- областният управител Златина Дукова, представители на община Бургас, Бюрото по труда, Социално подпомагане и др. От страна на неправителствените организации се включиха представители на диабетиците, инвалидите, Съюза на слепите и Съюза на глухите, Сдружението на майките и други структури на гражданското общество от Бургас и областта.

В хода на разговора бяха повдигнати въпроси, свързани с трудовата реализация на хората с увреждания, техните конкретни проблеми при намиране на работа, промени в законодателството, които трябва да се направят, за да се подобри взаимодействието между институциите и самите организации. От Бюрото по труда беше изнесена статистика, че в Бургаска област от общо 6685 регистрирани безработни 164 са хора с увреждания. Присъстващите се обединиха около проблема, че липсва взаимодействие между държавните и общински институции и неправителствените организации по отношение на хората с увреждания, които могат да работят.

"Парите никога не стигат, а и няма как да стигат в бъдеще", каза народният представител и бивш финансов министър Пламен Орешарски на въпрос има ли пари за социални дейности и за политики на хората с увреждания. Според него е необходимо добро разбиране на проблемите на хората с увреждания, за да може дори и с оскъдните средства да се решат част от наболелите въпроси. Затова тези срещи и дисукусии са полезни, за да можем ние като народни представители да лобираме за вашите интереси, допълни още Орешарски.

Народната представителка от ГЕРБ Ваня Петрова, която е и член на Социалната комисия в парламента, заяви, че в хода на дискусията се раждат интересни идеи. Вече е готов законопроектът на личната помощ, който е внесен в МТСП. Тя призова да се обърне внимание и на въпросите, свързани с надомната работа на инвалидите и работата в специализираните или защитени предприятия.