През годините крем карамелът е претърпял някои вариации в различните кулинарни традиции

През годините крем карамелът е претърпял някои вариации в различните кулинарни традиции

Крем карамелът е един от най-иконичните и вкусни десерти в света на кулинарията. Този класически десерт се характеризира с богат вкус на карамел, обгърнат с нежна, кремообразна текстура. Кулинарните специфики и историята на крем карамела проследяват пътя му през вековете и по света.

Крем карамелът произхожда от Франция, където е известен като "creme caramel" или "flan". Той се появява във френската кулинарна литература още в края на 17-ти век. През годините крем карамелът е претърпял някои вариации в различните кулинарни традиции. Например в Латинска Америка, версията на десерта се нарича "flan", като понякога се добавят аромати като канела или лимон. В азиатската кухня също се срещат вариации на този десерт, като например японския "purin", който е с по-плътна текстура и често се сервира със сироп от зелен чай.

Сега крем карамелът остава популярен и любим десерт по целия свят, отслабвайки носталгията към класическите вкусове и комфорта на домашната кухня.

Ето и 3 рецепти за крем карамел, които да опиташ:

 

Рецепта за класически крем карамел

Съставки:

1 чаша захар

4 яйца

1 консерва (400 мл) сладко кондензирано мляко

1 чаша прясно мляко

1 ч.л. ванилов екстракт

Инструкции за приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C и подгответе форми за крем карамел, като ги намажете с малко масло. В голяма тенджера разтопете захарта на средно висока температура, като разбърквате, докато стане карамелено-златист цвят. След това изсипете карамела във формите за крем карамел и оставете ги да се охладят.

В средно купа разбийте яйцата, след което добавете сладкото кондензирано мляко, прясното мляко и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре. Изсипете сместа върху охладения карамел във формите. Поставете формите за крем карамел в голяма тава с вода (в баня с вода) и ги печете в предварително загрята фурна за около 45 минути или докато кремът е стегнат.

Извадете формите от фурната и оставете крем карамела да се охлади, след което ги поставете в хладилника за няколко часа или през нощта. За сервиране, обърнете всяка форма върху сервираща чиния, за да извадите крем карамела, като го заливате с карамела от горе.

 

Рецепта за шоколадов крем карамел

Съставки:

1 чаша захар

4 яйца

1 консерва (400 мл) сладко кондензирано мляко

1 чаша прясно мляко

100 грама настърган черен шоколад

1 ч.л. ванилов екстракт

Инструкции за приготвяне

Загрейте предварително фурната и подгответе подходящи съдове. Следвайте същите стъпки като за класически крем карамел – разтапяне на захарта до получаване на карамел, разбиване на яйцата и млякото, след което добавяне на ванилов екстракт, като само добавете настъргания шоколад към сместа след разбиването на яйцата. Готовите купички ги поставяте в голяма тава с вода и ги печете за около 45 минути.

 

Рецепта за крем карамел с тиква

Съставки:

1 чаша захар

4 яйца

1 консерва (400 мл) сладко кондензирано мляко

1 чаша прясно мляко

1 чаша пюре от тиква

1 ч.л. ванилов екстракт

½ ч.л. канела

щипка сол

Инструкции за приготвяне

Следвайте същите стъпки като за класически крем карамел, като добавите пюре от тиква, канела и щипка сол към сместа след разбиването на яйцата. Първо загрявате фурната, след което разтапяте захарта до получаване на карамел. След това изсипвате карамела и го оставяте да се охлади.

Междувременно разбърквайте яйцата, добавяйки кондензираното и прясното мляко, както и ванилията. Готовите форми с крема ги поставяте в тава с вода, след което изпичате за 45 минути.