DSC_9653

DSC_9653

33 от 136 съветника в 6 морски общини са жени

са от партия ГЕРБ. В Бургаския ОбС единствените жени са от партията на Бойко Борисов. Техният брой е 9 от общо 51 съветника - Магдалена Манолова, Диана Йорданова, Снежина Маджарова (на снимката вляво), Виолета Илиева, Димитринка Буланова-Митрева, Галя Василева, Илияна Гъбева, Красимира Маркович, Карамфилка Апостолова (на снимката). Броят им обаче ще намалее след неизбежните рокади. Магдалена Манолова е подала заявление за напускане на ОбС, тъй като се връща на длъжността си директор на дирекция "Възраждане". Местния парламент ще напусне и Диана Йорданова, която става депутат на мястото на новоизбрания кмет на Поморие - Иван Алексиев. На мястото на Манолова ще влезе Николай Иванов под №29 в листата на ГЕРБ, а мястото на Диана Йорданова ще бъде заето от №30 - Роза Желева, която беше вече съветник в мандат 2007/2011. Така броят на жените ще бъде 8. Те ще станат отново 9, когато Костадин Марков положи клетва този петък и напусне след това ОбС. На негово място от листата на "Синята коалиция" ще влезе Таня Рускова, която бе под №3.

Само една е представителката на нежния пол в редиците на съветниците в Несебър. И това е Николина Тодорова от ГЕРБ (на снимка №2)DSC_0332. За нея обаче това също е втори мандат в местния парламент на морската община. Тя ще трябва да работи с 20 свои колеги представители на т.нар. силен пол.

7 са жените съветници в ОбС Поморие от общо 21 души. Две са от редиците на управляващата партия ГЕРБ, две са и представителките на БСП. Червените вкараха само двама съветника на тези избори, но и двете са жени. В местния парламент на Поморие цвят ще придават и жените от листата на РЗС - 1 дама, една съветничка от НДСВ и една от партия "Социалдемократи" (на снимка №3).DSC_0785

6 са дамите в ОбС в Приморско от общо 13 съветника, което прави почти половината състав. Най-голям е броят на съветничките от ГЕРБ - 3. По една имат в групите на БСП, СДС и "Димитър Димитров за Приморско".

Пет са дамите в ОбС Созопол от общо 17 съветници. Четири са от листата на ГЕРБ, една - Зафира Хрусанова е от земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Толкова са и дамите в ОбС Царево. По две представителки на нежния пол имат в ГЕРБ и БСП, една - в ДСБ.