DSC_7373

DSC_7373

40 деца в риск ходят на безплатна рехабилитация

Общият брой на децата е по данни от последното тримесечие, през което реално функционира и центърът за комплексни услуги и превенция, предназначен за деца с детска церебрална парализа (ДЦП).

Освен да развива двигателните и умствени умения на малчуганите, които вече са диагностицирани с ДЦП, се работи усилено и за ранната превенция на болестта. Тя е крайно нужна и подходяща при недоносени и изоставащи в моториката деца.

Всеки родител от Бургас и региона, чието дете се нуждае от подобен тип професионална помощ, може да получи направление от педиатър, с което да се възползва от безплатната услуга.

Преди стартирането на центъра бе проведено професионално обучение на трима рехабилитатори. Паралелно с това се състояха персонални консултации на деца и родители от Бургас и региона, за които бяха поканени едни от най-големите специалисти в областта на педиатрията - доц. Литвиненко, детски невролог; доц. Ралица Георгиева, неонатолог; д-р Станчева, невролог; д-р Тонев, физиотерапевт.

Годишно центърът може да обслужва поне 100 нуждаещи се деца, като първите 30 процедури са безплатни. Посещенията могат да бъдат разпределени между работещите в центъра специалисти по рехабилитация, логопеда и психолога.

Центърът за комплексни услуги бе откри през месец юни, тази година и е поредната външната услуга, която Домът за медико-социални грижи в Бургас, предлага и за деца, отглеждани в домашна среда. Той е първият по рода си, финансиран от фонд, основан от "Мобилтел" АД и фондация "Помощ за благотворителността в България".