40 милиона от здравни вноски за 6 месеца в НАП-Бургас

6,7 милиона лева са внесени от самоосигуряващи се лица от региона. Вследствие на завишения контрол по спазване на осигурителното законодателство на работодатели са наложени наказателни лихви за просрочени осигурителни задължения, а също начети и лихви по различни ревизионни актове за над 500 000 лева.

 

От Националната агенция за приходите напомнят, че българите, които подлежат на здравно осигуряване в държава-членка на Европейския съюз, не дължат вноски и у нас. Освобождаването от плащане на здравноосигурителни вноски в такива случаи обаче става постфактум Това се случва след като в НАП се представи документ, в който са описани периодите, за които човекът е бил здравноосигурен в другата европейска държава. Такъв документ може да бъде например Европейската здравноосигурителна карта или т. нар. удостоверение Е 104.

Тъй като освобождаването от плащане на вноски за здраве в тези случаи става за минали периоди, почти винаги като изтекат повече от три месеца, здравните права на тези граждани в България се прекъсват. Това обаче не означава, че те не могат да ползват здравни услуги в ЕС. Гаранция за това е Европейската здравноосигурителна карта. Тя им дава правото да ползват здравни услуги, дори когато са изминали повече от три месеца, в които не са представили документ в България за това, че се осигуряват в друга държава-членка на ЕС.

По подобен начин стои въпросът с възстановяването на здравноосигурителните права на студентите, които учат в държави-членки на ЕС. Те  трябва сами доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата. Това става като в офисите и териториалните дирекции на НАП се подаде удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, се прекъсват ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата беше 10,40 лв. на месец.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да намерят на интернет страницата на НАП – www.nap.bg, както и да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.