500 жители на Ахтопол блокират пътя към морето "Искаме да видим машините тук. Няма значение, че е сезон да започват да ремонтират и до края на лятото да се движим по хубав път", настояват протестиращите. Те ще изпратят писмо с искане за незабавна реконструкция на двете платна до Министерски съвет и МРРБ, изпълнителка агенция "Пътна инфраструктура". Ако ремонтите работи не започват веднага, протестиращите заплашиха, че се затворят пътя. Това е единствената връзка от Царево до Синеморец и Резово. Само по този път води до най-южните ни курортни селища.

Отсечката от 15 километра, която свързва Царево с Ахтопол е в ужасно състояние и не е ремонтирана изобщо. Периодично се правят кърпежи, които оправят за известно време състоянието. Сега обаче местните настояват за незабавен ремонт и цялостна реконструкция и разширение на пътя. За това са нужни 9 млн. лева.

"Писал съм писма до институциите. Има издадено разрешение за започване на ремонта, пари обаче няма", каза кметът на община Царево Петко Арнаудов, към която спада и Ахтопол. Той беше на протеста, за да подкрепи искането на хората. Другата седмица Арнаудов ще пътува за София за спешна среща, на която се надява да се вземе решение на проблема.

"Ако държавата ми разреши, ще отпуснем от бюджета 20 000 лева за закърпване поне на дупките. Но това не оправя положението. Хората са прави в искането си", категоричен е Петко Арнаудов.

Протестът за ремонта на пътя неусетно прерастна в решаване на лични отношения. Участниците влязоха в словесен двубой на кого и защо е дадено отстъпено право на строеж. Така на финала на протеста почти не се стигна до размяна на удари, заради нажежените страсти и устни престрелки.

"Утре пак сме тук. Няма да се откажем от протеста, докато държавата не започне ремонта", твърди са в решението си жителите на Аптохол. Според тях туроператорите се отказвали от заявки в града им и щели да спрат да водят туристи тук заради лошия път. "Ние от това живеем - от туризма. Как ще се издържаме, ако няма летовници?", чудят се местнит. В моменга легловата база в Ахтопол е запълнена на 70%. Тук почиват предимно бъългари, словенци и чехи.