60 бургазлии протестираха в подкрепа на гората "За да остане природа в България".

В протеста се включиха членове и привърженици на Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, дирекцията на природен парк "Странджа", граждани и симпатизанти. Протестиращите носеха арт инсталации за гората с надпис "Частна собственост" и плакати с горски листа. На ръцете си носеха големи хартиени листа.

 

През тази седмица новият проектозакон за горите мина на първо четене в парламента,но между добрите идеи в новия закон са се промъкнали и някои много тревожни. Например:

- Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на министри, че заменените гори ще останат "бутикови гори".

- Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. Преди 76 години държавата е правила точно обратното - купувала е частни гори, за да може да обяви Народен парк Витоша например.

- Управлението на природните паркове ще мине от държавата към общините. Така например община Сливен ще може да управлява природен парк "Сините камъни", а община Царево - природен парк "Странджа".

- В горите ще може да се строят ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори на хартия и това ще спести милиони левове на инвеститорите.

В Коалицията "За да остане природа в България" членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", екологично сдружение "За Земята", информационния и учебен център по екология, народно читалище "Бъдеще Сега", сдружение "Агролинк", сдружение "Белият бряг", сдружение за дива природа – "Балкани", сдружение "Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", сдружение "Природен Фонд", клуб "UNECO" към Студентски съвет на СУ "Св. Климент Охридски", Софийско гражданско сдружение "Щастливеца", гражданска група "Да спасим Иракли", "Граждани за Рила" и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.