60 деца ще посещават новата градина в Крайморие "Радостен съм, че след толкова много години ще се реши един изключително тежък проблем за жителите на бургаския квартал Крайморие - 40-годишната дървена барака ще бъде заменена от една модерна детска градина с най-съвременни условия за отглеждане на децата", сподели Димитър Николов.

До края на лятото ще бъде открита още една нова детска градина в центъра на града, а в капиталовата програма на общината за тази година са заложени средства за построяването на втора детска градина в най-големия бургаски комплекс "Меден Рудник".

След тържествения водосвет на новата придобивка за квартала, отслужен от свещеници от храм "Св. св. Кирил и Методий", децата от детската градина поздравиха своите гости с богата празнична програма, включваща рецитиране на стихове и много танци.

На събитието присъстваха още зам.-кметът с ресор образование Йорданка Ананиева, зам.-кметът Красимир Стойчев, зам.-кметът Лорис Мануелян, зам.-областният управител Златина Дукова, председателят на Общинския съвет Снежина Маджарова, общински съветници, общински служители, много родители и деца от квартала.

Детското заведение е изградено със средства на Община Бургас и е на стойност около 1 000 000 лв. Новата сграда ще замени 40 – годишната амортизирана дървена барака, която от години не отговаря на съвременните изисквания, а местата в нея са крайно недостатъчни за да приемат нуждаещите се деца от квартала. Това принуждаваше голяма част от родителите да превозват децата си ежедневно до Бургас.

В новата градина ще бъдат прехвърлени децата от настоящата смесена група и ще бъде разкрита още 1 нова градинска група от 30 деца, с което капацитетът на детското заведение ще стане общо 60 деца. Тя разполага със собствено кухненско помещение и медицински кабинет. Сградата е на два етажа със самостоятелни занимални и спални помещения за градинските групи. Освен това новата постройка разполага още с физкултурен салон, кабинет по музика, зала за занимания по изкуства и зала за компютри.

В двора на градината има две детски площадки с пясъчници, нови уреди за игра и модерна обезопасяваща настилка, а пространството около тях е озеленено и благоустроено.