67 бургазлии са подали декларация по интернет

Всеки, който подаде декларацията си чрез интернет, подписана с електронен подпис, ползва отстъпка от 5% при заплащане на дължимия данък до 30 април 2010 г. От НАП призовават клиентите си да не изчакват крайния срок, както и да използват алтернативните начини за подаване на декларации – чрез пощата с обратна разписка, на място срещу входящ номер в 37-те пощенски станции в Бургаска област, както и чрез интернет, подписани с електронен подпис.

 

От тази година здравноосигурителните права на лицата, които внасят здравноосигурителни вноски за своя сметка се прекъсват ако не са внесли повече от три вноски за период от 36 месеца назад.

През месец януари в салона за обслужване  на ТД на НАП-Бургас бяха приети повече от 33 000 граждани, 7 900 от тях, дошли специално да направят на място  проверка на здравноосигурителния си статус.

Също за месец януари по сметките на ТД на НАП-Бургас за здравно осигуряване са внесени 3 500 000 лева.

За същия период 3037 трайно безработни лица са подали задължителната вече декларация образец 7, която се подава еднократно до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало задължението лицето само да внася здравноосигурителните си вноски.

От 1 февруари здравноосигурителният статус на българските граждани ще може да се проверява само чрез интернет страницата на НАП (www.nap.bg). И досега съществуваше такава възможност чрез сайта на НАП, но услугата се поддържаше от Националния осигурителен институт. Проверката на здравноосигурителния статус ще става по същия начин, както и досега – чрез ЕГН и попълване на код за спам контрол.