DSC_2227

DSC_2227

8 месеца затвор за бургазлия, минал нелегално Дунав мост

нелегално преминаване на Дунав мост. Присъдата му е произнесена, след като Районният съд в Бургас одобри сключеното между него и Районната прокуратура споразумение за решаване на делото му в досъдебното производство. Със споразумението Иванов е признат за виновен в това, че на 14-ти януари 2012 г. в Русе на съвместен българо - румънски ГКПП "Дунав мост" - изход Гюргево излязъл през границата на Република България без разрешението на надлежните органи на властта - служител на ГКПП при ГПУ – Русе.

По делото е изяснено, че подсъдимият търпи в Затвора – Бургас наказание 19 години лишаване от свобода. То му е наложено от Окръжен съд – Русе, който го е признал за виновен в извършване на грабеж, придружен с убийство. Присъдата е влязла в сила на 14-ти декември 2011 г. За да избегне изтърпяването на това наказание, Иванов решил да напусне страната като използва чужд документ за самоличност. През месец януари 2012 г. той закупил от свой познат личната му карта. Представяйки се с нея, на 14-ти януари 2012 г. напуснал страната през ГКПП "Дунав мост".

След като не бил намерен за изпълнение на присъдата на Окръжен съд – Русе, Окръжна прокуратура – Бургас е издала на 26-ти януари 2012 г. Европейска заповед за арест срещу Иванов. В изпълнение на тази заповед, на 14-ти февруари 2012 г. германската полиция го задържала в град Касел. Той бил транспортиран на 27-ти април 2012 г. в България за изтърпяване на наказанието 19 години лишаване от свобода.

По време на издирването му Окръжна прокуратура – Бургас е разпоредила проверка, която установила, че е преминал границата с чужд документ за самоличност, който е обявен за изгубен през лятото на същата година.

За това деяние е образувано наказателното производство, завършило с одобреното от Районен съд – Бургас споразумение.

Иванов призна вината си пред съда и заяви, че доброволно е подписал споразумението и се отказва от разглеждане на делото му по общия ред.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.