800 000 лева за ремонт на станция в Лозенец на известното Царевско село и обхваща всички отпадни води от имотите и сградите в местностите "Караагач", "Смайлов чаир" и "Рибарницата". В ремонта и новото й оборудване испанският инвеститор е вложил над 800 000 лева. Съоръжението остава общинска собственост и ще се експлоатира от общината. ДНСК вече издаде разрешение за ползване на 29 декември 2010 г.

 

Реконструкцията на канално- помпената станция е предпоставка за изграждане на бъдещия проект за туристически център в района на къмпинг "Корал". Между общината и инвеститора има постигната договореност първо да се изгради инфраструктурата и едва тогава да започне строителството на комплекса. В напреднал ход вече е работата по проекта за реконструкция на пътя Лозенец - „Корал” и на новото отклонение от републиканския път Бургас-Царево.

"За нас разрешението за ползване на станцията в Лозенец е хубав новогодишен подарък и пример за партньорство със стратегически инвеститор като инспанската компания "Ибердрола". Станцията ще обслужва не само ваканционните селища и хотелските комплекси на "Ибердрола", но и вече изградените вили, къщи и хотели на всички собственици в района на Лозенец. По този начин решаваме един от проблемите на селото и неговата курортна зона. Очакваме да подобрим условията за туризъм в Лозенец, така ще подпомогнем хотелиерите в района", сподели кметът Петко Арнаудов. Той съобщи, че общината води преговори с държавното дружество ПРО ЕАД, за да получи и стопанисва и пречиствателната станция на Лозенец. До този момент тя е собственост на дружеството, което не е заинтересовано от нейната експлоатация, и е редно общината, която носи отговорността за екологията и за целия район, да стане неин собственик".