Zatvor

Zatvor

90 лишени от свобода тръгнаха на училище във варненския затвор

В основния корпус на затвора ще действат четири паралелки, а в затворническото общежитие в Разделна – три. Училището е възстановено след 22 години прекъсване на дейността му, обясни началникът на затвора Росен Желязков, предаде БТА. 

По думите на Желязков, проектът е осъществен след разговори между ГД "Изпълнение на
наказанията" и министерството на образованието. Училището е филиал към училището в затвора в Сливен. Учителите са назначени след събеседване.

С удрянето на първия звънец Желязков поздрави учениците за готовността им да променят живота си. Той посочи, че в цяла Европа се акцентира повече върху образованието на затворниците, а не върху осигуряване на работа за тях. 

Възрастта на "първокласниците" е от 18 до 60 години, допълни началникът на сектора "Социална дейност и възпитателна работа" в затвора Мария Терзиева. По думите й учебната програма не е традиционна и не включва физическо, пеене и рисуване. Учениците ще имат по четири или пет часа на ден с по 40-минутна продължителност. 

Терзиева допълни, че в основния корпус класовете ще учат на две смени поради липса на достатъчно стаи. По думите й 16 учебни часа ще се зачитат за три излежани от присъдата дни, което също е стимул за учениците.

Днес+