98 лъжливи сигнала за пожар за 9 месеца Цифрите бяха оповестени в навечерието на професионалния празник на българските пожарникари, който те отбелязват по традиция на 14 септември.

 

2 759 са излизанията на автомобилите на пожарната в областта от началото на годината досега. Произшествията през 2009-та година са 3 069. При 86 от случаите причините за запалванията са неустановени, при някои от тях има съмнения за умисъл.

5 929 проверки са извършени през 2010 година за противопожарната безопасност на обекти в областта. При 67 от случаите са издадени административни протоколи, седем обекта са запечатани, защото не отговарят на изискванията. От пожарната са проверили 1 000 трактора и 300 комбайни преди началото на кампанията по прибиране на продукцията. 878 457 дка е прибраната реколта. 3 000 дка са били унищожени в резултат на проливните дъждове. Само два са били пожарите по време на прибиране на реколтата. Единият е бил в село Тънково, където са изгорели 90 дка, другият - в село Димчево, където са горели 40 дка.

Намаляло е значително паленето на стърнища, казаха още от ръководството на пожарната. Причината е, че стопаните вече не прибягват до тези мерки, тъй като има опасност да загубят субсидията си при установен палеж.

В навечерието на професионалния празник на пожарникарите бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. В церемонията се включиха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, кметът на Бургас Димитър Николов, шефът на ОДМВР комисар Милен Димитров и други.

След това бе направена демонстрация на противопожарна техника и съоръжения от страна на огнеборците. Деца от младежки противопожарни отряди също показаха своите умения.

Днес ще бъде и срещата с пожарникари ветерани от Бургаски регион, на която о.з.полк. Жеко Симеонов ще представи авторската му книга за история на пожарното дело в България.