Акционерите на "Слънчев бряг" се събират утре Куриозното в случая е, че организацията и документацията по събранието са извършени от Съвета на директорите, чийто председател е Младен Мутафчийски,а междувременно този борд беше подменен изцяло на извънредно Общо събрание на акционерите (ОСА), състояло се на 4-ти май.

Проектът за дневен ред на ОСА включва 11 точки и подточки, между които и одобряване на доклада на Одитния комитет на "Слънчев бряг" АД за 2009-та година. За отбелязване е, че на първата официална пресконференция на новоизбрания съвет на директорите неговият председател Златко Димитров се изказа директно срещу съществуването на Одитния комитет и заяви намерението на ръководството той да бъде закрит. Точка за промяна в проекта за дневен ред обаче няма.

Според основния доклад към 31-ви декември 2009-та, "Слънчев бряг" АД има само текущи задържения, като стойността на текущите активи е достатъчна, за да покрие текущите пасиви на дружеството. В същия доклад се посочва, че през 2009 дружеството не е сключвало големи сделки и такива от съществено значение за дейността на дружеството. От встъпването си в длъжност на 12 май от новоизбрания борд периодично тиражират в медиите информация за съмнителни сделки на старото ръководство.То пък е включило точка в дневния ред за освобождаване от отговорност на Съвета на директорите за дейността му през 2009.

По кои от точките ще се гласува с "за" и "против" зависи от вота на представителя на държавата,респективно на МИЕТ, която притежава 75 % от капитала на дружеството, съставляващ 1 468 356 акции от всичките 1 957 808.

Началото на ОСА е обявено за 11.00 часа на 15-ти юни 2010. Предвижда се при липса на кворум то да се проведе след 14 дни, а именно - на на 29.06.2010 в 11.00 часа на същото място и при същия дневен ред.

Максим Момчилов