Аматьори излизат на терена срещу професионалисти До момента заявка за участие в турнира в Бургас са подали над 130 отбора. За да бъдат допуснати до игра, те трябва да потвърдят регистрацията си чрез заявление и заплащане на необходимата такса за участие (5 лева на играч). Записването става единствено при спортен комплекс "Лазур" с краен срок  20 юни, неделя. Броят отбори, които базата позволява да вземат участие в турнира на този етап е 72.

Стартът на турнира бе даден днес на официална пресконференция, в която взеха участие Фреди Бобич – изпълнителен директор на ПСФК "Черноморец", Добрин Бакърджиев – старши бранд мениджър "Ариана", Борислав Попов – изпълнителен директор на БФС и Драгомир Драганов – "SPORTFIVE". "Радвам, се че инициативата на "Ариана" ще се проведе именно на нашия стадион. Ще предоставим най-добрите условия за игра на аматьорите от Бургас. Като бивш професионалист намирам интересна възможността да събера свой отбор и да поиграем за удоволствие", сподели Бобич.

Организаторите на турнира "Аматьори срещат професионалисти" имат за цел да вдигнат нивото на аматьорския футбол у нас и по този начин да доближат максимално аматьорите любители на спорта до изживяването от играта при професионалния футбол. Именно негова е заслугата за чудесните условията за игра в Бургас. Със своя дългогодишен професионален опит легендата на немската Бундеслига възнамерява да принесе традиции от международния аматьорския футбол в България. Освен домакин, Бобич ще бъде и наставник на участниците в турнира. По време на тридневния турнир той ще следи отблизо футболните срещи между аматьорите и в края на събитието ще посочи и награди най-добрия голмайстор в регионалния кръг на "Аматьори срещат професионалисти".

Бургас е един от 10-те града, в които за първа година се провежда аматьорският футболен турнир. Отборът–победител за града ще играе финал с останалите 9 регионални победители за голямата награда на "Аматьори срещат професионалисти" – мач срещу "Литекс", шампион на България за 2010 година.

В "Аматьори срещат професионалисти" могат да се включат любители на футбола от цяла България. От всеки град ще бъдат излъчени на квалификации аматьорски отбори, които ще се класират за полуфиналите. "Аматьори срещат професионалисти" вече излъчи победители за 7 града: Благоевград, Стара Загора, Пловдив, София, Плевен, Шумен и Русе. Този уикенд предстои регионален турнир във Варна, а следващият е в Бургас. След разиграване на срещи между най-добрите непрофесионални отбори, в края на юли ще стане известно името на аматьорския футболен отбор, победител в първенството на най-продаваната марка бира за 2009 год.