Американският посланик и Румяна Желева на среща с ротарианци в Бургас , в която се включиха представители на други клубове от Бургас и областта, както и общественици.

"Оптимист съм, че заедно можем да постигнем велики неща", заяви американският посланик пред бургаски ротарианци и техни гости.

 

Уорлик изненада аудиторията с 10-минутно встъпително изявление на български. Информационните технологии и възобновяемите и алтернативни източници на енергия са две от най-важните сфери,  в които дипломатът вижда възможности за сътрудничество между България и САЩ.

Той подчерта, че решенията, които правителството в момента ще вземе в енергийния сектор, ще определят развитието на страната за десетилетия напред. Дипломатът посочи два начина за постигане на по-голяма енергийна сигурност – диверсификация на горивата – от  многобройни  източници и разнообразни маршрути и спазване принципите на прозрачност.

"България трябва да продължи да се фокусира върху качественото образование, което отчита нуждите на бизнеса", посъветва Уорлик.

Хранителна промишленост, здравеопазване, инфраструктура, екотуризъм, франчайзинг, филмова индустрия са другите ресори, в които Уорлик вижда възможности за сътрудничество между двете страни.

"За американските инвеститори е особено важно върховенството на закона", подчерта посланикът.

Изявлението му, че  подкрепя 100 процента безвизовия режим между България и САЩ, бе посрещнато с бурни ръкопляснания от аудиторията. "Ако зависеше от мен, още утре щях да го въведа, но мисля, че осъзнавате – това не е решение, което аз бих могъл да взема, нито дори президента на Щатите, това решение може да се вземе единствено от нашия Конгрес и нямам представа кога би могло да се случи", бе откровен Уорлик.

Повече от час ротарианците задаваха въпроси на посланика. Той не остави нито един без отговор. Разговорите с него продължиха и по-късно в неформална обстановка.

Посланикът дори повдигна завесата към личния си живот и за първи път пред членовете и гостите на ротари клуб "Бургас Пиргос" разкри новото си хоби – парапланеризъм. "България е една от най-благодатните страни заради планините си", допълни дипломатът. Той сподели, че е направил първия си скок преди седмица.

Специално клубно флагче, на което е отпечатано името на госта и датата на визитата, както и вратовръзка с ротариански символи връчи на Уорлик президента на  клуба Радостин Дачев. Дипломатът отнесе със себе  и част от Бургас – пейзаж с морския фар и чайки, нарисуван от 15-годишната Даниела Караиванова, една от призьорките в традиционния конкурс под егидата на клуба "Аз, моят град и морето".