Антон Дончев със статуетка "Свети Николай" Началото бе положено през 2007 година. Първият поканен да участва бе Иван Ванев - авторът на "Бургаски вечери", който запали коледната елха. След това в родни си град се завърнаха композиторът Тончо Русев, оперната прима Райна Кабаиванска и актьорът Георги Калоянчев.

Сега е ред в инициативата да се включи и авторът на романа "Време разделно". Академик Дончев навърши вчера 80 години. Това е поводът за поканата оправена от Димитър Николов към него. По традиция той ще се подпише в книгата на Бургас и ще остави своето послание към поколенията. По време на срещата ще бъде прожектиран и филм с откъси от филми по произведения на Антон Дончев. В лентата ще бъдат включени и бургазлии, които в едно изречение ще съберат своите впечатления от срещите си и общуването с писателя.

Антон Дончев пристига с издателя Иван Гранитски. Той ще представи три биографични книги за академика. Издателството на Гранитски "Захари Стоянов" издава събраните съчинения и романи на писателя в 15 тома.

Снимка Етелка Пирева