Апелативният съд потвърди ареста на кмета на Белослав на необходимостта за това. Въпреки мълчаливата обсада на Съдебната палата, организирана в подкрепа на отстранения от длъжност Дичев, въззивната инстанция остави без уважение жалбите на защитата на управляващия трети мандат кмет на община Белослав. 43-годишният кмет е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Варненска окръжна прокуратура за получаването на подкуп. Този състав на престъпното деяние е извършен в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорен пост. Дичев беше арестуван непосредствено след получаването на подкуп в размер на 5 000 лева. Белязаните и обработени пари били открити в касата му, а следи от тях органите на реда намерили и по ръцете на кмета. При последващите действия на разследващите, при претърсване в кабинета на Дичев, от касата му иззели близо 150 000 лева в различна валута.

Според Варненския апелативен съд правилно и законосъобразно първата съдебна инстанция е стигнала до извода, че събраните в хода на досъдебното производство доказателства - гласни, писмени и други водят до обосновано предположение, че Дичев е съпричастен към обвинението за подкуп, получен в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорен пост. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 000 лева. Независимо от това, че Емил Дичев е неосъждан, има постоянен адрес, авторитет и е обществено известна личност, то според въззивната инстанция има опасност не толкова Дичев да се укрие, колкото да попречи на разследването, заради възможността да упражни въздействие върху свидетели на досъдебното производство. 

С оглед на обстоятелството, че разследването срещу Дичев е все още в началната си фаза и предстоят множество следствени действия, то определената първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража", както и отстраняването от длъжност Кмет на община Белослав, до отпадане на необходимостта за това са правилни и законосъобразни.
Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.

 

 

Днес+