Атанас Стоянов и Добрин Вътев с обща изложба И за зрителя винаги е по-добре да види една такава изложба", каза Атанас Стоянов.

 

Колоритът в картините на Добрин Вътев "живее" органично сред абстрактните платна на колегата му. Докато Стоянов рисува доста експресивно и не мисли, когато застане пред платното, то Вътев следва традицията на старата бургаска школа в живописта като си е създал свой собствен стил. В картините му се долавя магията на Георги Баев и Дамян Заберски. "Това не е търсено самоцелно. Явно нещо подсъзнателно се случва, докато рисувам", обяснява авторът. Той рисува в резултат на провокация от срещата с дадено място. В изложбата са подредени природни и индустриални пейзажи, докато Атанас Стоянов не рисува от натура, а използва повече знака.

Двамата признават, че в началото не са имали ясна представа как ще изглежда общата им изложба. Докато са рисували, са разговаряли по телефона и така са обменяли идеи. На финала се наложило да се обърнат за помощ към колеги, които да подредят картините. "Винаги е по-трудно да аранжираш сам, когато си вътре в ситуацията и ти се иска да покажеш повече и определени неща", обяснява Стоянов.