Турът започва от родната къща на Петя Дубарова. Снимка Архив Черноморие-бг

Турът започва от родната къща на Петя Дубарова. Снимка Архив Черноморие-бг

Добрина Топалова - преподавател по български език и литуратура в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" и автор на няколко монографии, става литературен гид. Турът ще започне на 5-ти септември в 10:30 часа от двора на къща-музей "Петя Дубарова". Участниците в него ще имат възможност да се запознаят със символични места и истории за Бургас, оставили дълбока следа в родната литература.

Литературното приключение ще премине през няколко интригуващи локации - къща-музей "Петя Дубарова", Българска агенция по безопасност на храните, където е работил Димитър Димов, ще стигне до сградата, където е поставена паметна плоча на Стефан Тинтеров, през Дом на писателите и ще завърши до Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Добрина Топалова ще разкаже интересни истории, свързани с историята на литературата. Тя ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, за да върне спомена за онези наши съграждани, чиято свежа мисъл, талант и вдъхновение са родили и съхранили литературния дух на Бургас. 

Литературният тур се организира от Община Бургас с надеждата да се наложи, развие и през следващите години да е в подкрепа на местния туризъм. Той ще се предлага също така на ученици и учители от града, но и от страната.

Авторът на Тютюн бил квартирант на бургаска актриса

С решение на Тодор Живков родната къща на Петя става дом - музей