Една година след начало на пандемията акцентът е в масовата ваксинация, която обаче забоксува. Снимки Архив Черноморие-бг

Една година след начало на пандемията акцентът е в масовата ваксинация, която обаче забоксува. Снимки Архив Черноморие-бг

Една година животът в България минава под знака на пандемията от COVID-19. Последните 12 месеца животът в страната тече в извънредна епидемична обстановка. На 13-ти март 2020 година с 201 гласа "за", 0  "против" и 0 "въздържал се" народните представители от 44-то Народно събрание приеха предложението на премиера Бойко Борисов за въвеждане на извънредно положение в страната, заради нарастващите случаи от корона вирус.

Държавата бе блокирана при 31 установени положителни случая на вируса в страната. Първите случаи бяха регистрани на 8-ми март в Плевен и Габрово.

Пандемията в България - една година по-късно

Буквално минути, след като стана ясно решението на Народното събрание на 13-ти март миналата година, започнаха да се образуват опашки пред магазините за месо, пред магазините за зеленчуци, в големите вериги за хранителни стоки, пред аптеките за маски и дезинфектанти.

Докато едни се презапасяваха, заради неизвестното, което предстои, други се наслаждаваха на последните часове, прекарани в заведенията. А кафенетата буквално бяха "заляти" от ученици, които явно бяха решили, че им предстои дълга ваканция.

Преди година на днешния ден тогавашният здравен министър Кирил Ананиев издаде следната заповед:

- Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;

- Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

- Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;

- Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

- Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

- Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

- Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Извънредното положение в страната бе удължено и продължи два месеца, след което бе замемено с извънредна епидемична обстановка, която продължава и до днес. 

Истинската здравна пандемия в страната "започна" в края на октомври, когато бяха регистрирани над 400 случая за денонощие, а пикът бе на 17-ти ноември, когато бяха регистрирани най-много заболели - 4 828 души за едно денонощие.

Тогава се усети и истинският натиск върху здравните заведения, заради нарастващият брой на болни, които бяха приети за лечение. Сега няколко месеца по-късно отново расте броят на положителните случаи.

Година след началото на пандемията у нас вече са регистрирани 275 859 положителни случая, излекуваните са 223 480. Броят на починалите е 11 196 души, а активните случаи са - 41 183.

В Бургаско забраняват сватби с над 10 гости, заведенията ще работят до 22.00 ч.

Сега, освен националните мерки, започнаха да действат и локални, които Регионалните здравни инспекции вземат по места. В 18 области в страната бяха преустановени от 12-ти март учебните занятия за учениците от V до XII клас. На училище остават само учениците от I до IV класове. Градините и яслите са отворени. Работят моловете и фитнес центровете. Театрите и оперите са отворени, но работят при 30% от капацитета си. В рисковите области, каквато е и Бургаска, са затворени и езиковите школи, екскурзиите са забранени, а малолетните и непълнолетните не могат да посещават молове и кафенета, ресторанти без пълнолетен придружител.

В разгара на пандемията бавно тече и ваксинационната кампания, заради недостатъчните доставки на ваксини. А от 12-ти март бе спряна и имунизацията с ваксините на "Астра Зенека", заради установен смъртен случай на жена, починала след като й е била поставена ваксина. Тепърва ще се установява дали има връзка между ваксинацията и нейната смърт.

Блокираха хиляди дози на Астра Зенека, чакат решение на ЕМА

На фона на увеличеният брой заразени, голяма част от които с новия - британски вариант на вируса, тече и предизборната кампания за 45-то Народно събрание. И политиците са поставени в извънредна ситуация да правят кампания при спазване на всички противоепидемични мерки. Голямото изпитание ще бъде на 4-ти април, денят на изборите, когато ще стане ясно дали и как страхът от вируса ще окаже влияние на избирателната активност и на личния избор на всеки гласоподавател, решил да упражни конституционното си право на вот.