Мерките в страната се разхлабват поетапно. Снимка Авторът

Мерките в страната се разхлабват поетапно. Снимка Авторът

Кралство Белгия разрешава от днес, 15-ти юни, пътуванията от страната до 31 европейски държави в това число – 26 страни – членки на Европейския съюз и Великобритания, Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. От правителството предупреждават гражданите на страната, които ще пътуват, че държавите от списъка могат да налагат ограничения по отношения на хората, които живеят в Белгия. Затова преди да се планира пътуването, трябва да се провери дали има някаква забрана или карантина при влизане в съответната държава.

Репортери на "Черноморие" вече 14 седмици ви информират как се променя живота в условията на пандемия и ограничителни мерки посредством информация от бургазлии, които живеят на различни места по света.

"Следващата фаза за облекчаване на мерките в Белгия влиза в сила от 1-ви юли. От тази дата ще бъде разрешено практикуването на контактни спортове за всички", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белгийския град Льовен, Белгия.

От днес се отварят за спортуващи и басейните, сауните и спа центровете, като трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

Разхлабването на мерките в Белгия започна поетапно от 4-ти май.

В Белгия отвориха фризьорските салони, музеите и пазарите

В страната от първия установен случай на заболял с COVID – 19 на 8-ми март до днес броят им вече е 60 029 лица. За последното денонощие там са регистрирани нови 111 случая. Активните към днешна дата са 33 785. Починали са 9 655, а оздравелите вече са 16 589. От началото на юни броят на новите случаи се колебаят между 70 и 165, като цифрата всеки ден "играе" нагоре или надолу. В Белгия да днес са направени 1 024 302 теста, което прави 88 398 на 1 млн. население (жителите на страната са 11 586 489 души б.а.).

Постепенното намаляване на броя на новите случаи позволява и поетапното разхлабване на мерките от страна на правителството. Следващото ниво на разхлабване на мерките предстои от началото на юли, след две седмици.

В Белгия отвориха заведенията, разрешават пътуваниято от 15-ти юни

От 1-ви юли се разрешава да работят увеселителните паркове и кината. От тази дата се допуска и публика на културни събития, като зрителите не трябва да бъдат повече от 200 души.

От същата дата се разрешава и провеждането на религиозни събирания с до 200 участници.

От началото на следващия месец ще могат да започнат работа и казината.

От 1-ви август вече ще отворят и панаирите.

А от 1-ви септември ще бъде разрешено да работят и дискотеките, и да се организират партита, както и да се провеждат масови събития.