Детските градини ще продължат да бъдат затворени. Снимка Янчо Събев

Детските градини ще продължат да бъдат затворени. Снимка Янчо Събев

В Белгия от началото на тази седмица (18-ти март б.а.) отвориха фризьорските и козметичните салони, като работещите в тях трябва да спазват противоепидемичните мерки и да носят маски. Клиентите също трябва да са с маски, докато са в салона за процедурата по разкрасяване.

Това са част от облекчаването на мерките от Фаза 2 на федералното правителство. Първата фаза бе на два етапа и започна от 4-ти май.

Процесът на разхлабване на мерките е прогресивно, но управляващите още в началото обявиха, че той може да бъде обратим, ако случаите на заразени нарасне отново и натискът върху здравната система се увеличи.

Първият случай на корона вирусна инфекция в страната бе регистрирана на 8-ми март. Тогава бяха обявени и първите четири случая в България. В страната ни бе въведено извънредно положение на 13-ти март, когато бяха установени едва 31 случая. В Белгия обаче това стана поетапно и резултатът е показателен.

Броят на случаите на COVID – 19 у нас е 2 259, от които активните са 1 501. В Белгия броят на заболелите е 55 791, а активните са – 31 822.

Вече девета седмица репортери на "Черноморие" ви информират, какво се случва в разгара на пандемията на различни места по света.

"В тази фаза мерките отварят музеите, туристическите забележителности, зоологическите градини. Продажбата на билети ще става онлайн", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в Льовен, Белгия.

Другата мярка позволява отварянето на пазарите, като търговците трябва да са с маски. Това се препоръчва и за хората, които пазаруват там.

Вече са разрешени и тренировките на открито, като в тях могат да участват до 20 спортуващи с условието, че нямат близък физически контакт по между си.

На фона на облекчаване на мерките три дни след тяхното начало, на 7-ми май, броят на новите случаи се увеличи двойно и бе 639. Цифрата започна да пада в следващите дни, като за 18-ти май тя е 279.

До този момент от корона вирусна инфекция в Белгия са починали 9 108 души. Броят на оздравелите вече е 14 687 души.

В страната са направени 682 980 теста, което прави 58 962 на 1 млн. население.

Детските градини ще продължат да бъдат затворени.

Хората заети в сферата на услугите, като фризьорите например, ще могат да започнат работа при спазване на специални мерки за безопасност.

Очаква се ресторанти, барове, кафетарии да отворят най-рано на 8 юни. Този въпрос предстои да бъде обсъден допълнително.