Без изненади на наградите за литература за цялостно творчество и издигане престижа на Бургас в националната култура, получи поетесата Венда Райкова. Тя бе определена след гласуване на представители на седемте дружества в града, което разбира се не мина без скандали.

Очаквано плакет "Петко Росен" за нехудожествена проза бе връчен на Румяна Емануилиду за книгите й "Театърът АБ" и "Юлияда", а носител на плакет "Пегас" за художествена проза стана Керана Ангелова за романа й "Улицата на пеперудите".

Годишната награда за поезия на името на Христо Фотев получиха двама автори: Иван Сухиванов за стихосбирката "Ексил" и Иван Ненков за стихосбирката "Тук някъде отвъд".

Преди церемонията по връчване на наградите, литературните критици проф. Михаил Неделчев и доц. Пламен Антов представиха своите доклади за издадените през 2010 година книги на бургаски автори.

В последните години традиционно Иван Сухиванов е в основата на скандали сред писателските дружества и вечно влиза в ролята на ощетен и едва ли не неразбран. Той е бе и в основата на кавгите при гласуването на номинациите за определяне на носителя на "Златен Пегас" тази година. Не става ясно на кого или за какво е вечно сърдит Сухиванов. Със сигурност не трябва да е заради наградите, защото не може да се оплаче, че редовно ги получава. Миналата година пак си тръгна с плакет. В неговия случай обаче никой не оспорва качествата му на писател, както той редовно си позволява да прави.