Бездетни двойки с години неглежирали проблема и възможностите за включване в програмата на Националния Фонд за Асистирана Репродукция. В допълнение към 30-те предварително записани, се включиха още 10 двойки. 3-ма специалисти от ин витро клиника "Оримед" – Варна направиха събеседванията и огледа на медицинската документация. Сред тях бяха д-р Монастирска – медицински директор на "Олимед" - Варна и водещ ин витро специалист и доц. д-р Цветков – андролог и републикански АГ консултант в Североизточна България.

Повече от 3 часа продължиха консултациите с пациентите. На преден план изпъкна изводът, че преобладаващата част от двойките с години са неглижирали проблема. Много малко от пациентите разполагаха с коректно и последователно проследяване на здравния статус по отношение на плодовитостта.

Световната практика е наложила стандарта при отсъствие на зачатие след повече от една година непротектиран (без контрацептивни мерки) полов живот да се потърси помощта на ин витро клиника. Това спестява време, средства и психологически дискомфорт от дългото очакване на щастливото събитие. Тъкмо емоционалната нагласа се оказва мощен способстващ фактор. Положителното мислене и спокойният подход към проблема са задължително условие. По тази причина добрите ин витро практики, задължително разполагат в екипа си с психотерапевт.

От старта на Националния фонд за асистирана репродукция общо 50 двойки от Бургас са с одобрени документи за безплатно ин витро в "Олимед". Към момента 10 от 50-те двойки са преминали лечение в клиниката, а 4 от тях са с успешно зачатие.