Sreshta2

Sreshta2

Бизнесът търси кадри, Общината лобира

помощта на професионалните учебни заведения в града. На пазара на труда в момента има недостиг от заварчици, шлайфисти, електротехници, шлосери, оператори на машини. Фирмите не могат да намерят квалифициран за тези позиции персонал. От Общината се ангажирана да помогнат да по-тясната връзка между бизнеса и учебните заведения.

На първата по рода си среща, която се проведе в сградата на общинската администрация, дойдоха директорите на три професионални училища - Коста Папазов - ПГЕЕ "Константин Фотинов", Роза Желева - ПГМЕЕ и Фотинка Въргова - Професионално техническо училище, от страна на бизнеса - Цанко Иванов - Бургаска търговско - промишлена палата, директори и представители на мениджмънта на местни компании, както и на общински фирми.

Бургаските предприятия твърдят, че реална безработица тук няма, трудно си обезпечават текущите кадрови нужди, а още по-трудно им е да мислят за растеж, въпреки че останалите условия за него са налице. Според тях, не е нормално броят на местата в университетите всяка година да е почти равен с броя на завършващите средно образование. Така, вместо да се хване на работа, след абитуриентския бал буквално всеки може да влезе някъде и да учи за висше образование. Проблемът идва след това. Страната ни е пълна с дипломирани висшисти, които откриват, че не могат да си намерят работа по завършената специалност и тепърва започват да се преквалифицират, учейки занаят.
Според тях, всеобщата мода сред младежите е да искат работа на компютър и да стават мениджъри. След 7 клас повечето кандидатстват в езиковите гимназии, а интересът към професионалните е по-слаб. Директорите изразиха желание преработването на учебните програми да продължи и то да става със съдействието на Общината и фирмите - потенциални работодатели. Искат да се разкриват паралелки в най-търсените специалности на пазара на труда.
В този процес всячески ще помага и Община Бургас. С нейно съдействие от миналата година се разкриха паралелки по дуално обучение в Електротехникума и Механотехникума, благодарение на българо-швейцарския проект "Домино". Сега се обмисля възможността за създаване на допълнителни обучителни центрове, които също да помагат за попълване на недостига от най-дефицитните кадри в местната икономика.