Бременна в 6-я месец със съмнения за свински грип

 

Магдалена Ботева е постъпила в здравното заведение на 22-ри октомври 2009 г. в 22.10 часа и е била приета във "Вътрешно отделение" със съмнения за пневмония. Констатирано е, че преди да бъде приета в МБАЛ-Бургас, жената е търсила личния си лекар, както и други медицински специалисти, които са й предписали лечение по свое усмотрение.

На 25-ти октомври пациентката прави остър дихателен пристъп, вследствие на което е приведена в Отделението по интензивно лечение и реанимация. Тя е поставена на командно дишане, контролират се изкуствено всички дихателни и кардиологични параметри както на болната, така и на детето, което няма данни за увреждания. Плодът се следи и от специалист акушер-гинеколог.

При постъпването на Магдалена Ботева са направени необходимите изследвания за грипен вирус А(Н1N1). Общият скрининг-тест, който е с относителна сигурност е отрицателен. Той е изпратен за специфична диагностика за A(H1N1) в Националната референтна лаборатория по грип и респираторни инфекции.

Състоянието на болната е тежко, с опасност за живота, но за момента е стационирано. Проведена е консултация с републикански специалист, включен е пълният обем на антибиотично покритие, антивирусни препарати, включително и "Тамифлу", специфичен за превенция на A(H1N1). За болната се полага максималния обем дейности за всяко едно лечебно заведение на територията на Република България, увери изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев.