БСД ще финансира кампанията си с лични средства предвидени в закона.

Принципът, на който са заложили в партията за предстоящите президентски и местни избори е "вместо много пари от много лица (като правило корумпирани), малко пари от много симпатизанти".

 

От партията искат да утвърдят нова политика на доходите за хората, която да помогне за демонополизацията на стопанския живот, на здравеопазването, търговията на хранителните продукти и енергопотреблението, на мобилните услуги и други. Българските социалдемократи ще работят за въвеждане чрез закон на почасово заплащане на труда. Според тях този механизъм ще извади "на светло" наемането в селското стопанство и ще намали експлоатацията в него. Според БСД от 1 януари 2012 година минималното почасово заплащане трябва да стане 2 лева на час с едногодишен гратисен период за фирми в затруднение.

Партията ще издигне свои кандидат-кметове и листи за общински съветници по места. Тя ще участва и кандидат-президентската надпревара. Утвърдени са два начина за издигане на кандидат за президент на Българската социалдемокрация: чрез широка коалиция на всички недоволни от досегашния преход в България, насочена към икономическата и социална защита на българското население или кандидат на Коалиция от социалдемократически и неправителствени организации със социална насоченост.