БСП-Бургас прави политическа академия

В Политическа академия участват 47 младежи, повечето от които са  членове на Българската социалистическа партия. Средната им възраст е 25 години. Обучението ще премине през четири модула. Първият е политическа култура- идеологии в съвременната политика, политически системи и институции, политически партии, видове избирателни системи. Вторият модул е инструментариум на властта-  инструменти за анализ, ритарика, инструменти на мониторинг. Третият модул е публичен мениджмънт- процеси на вземане на решения, управленски политики, държавно управление и местно самоуправление. Четвъртият е  икономическа политика- икономическо развитие на България, регионална политика на ЕС, оперативни програми и проекти, публично частно партньорство.

 

Ръководител на Младежката политическа академия е доц. Маруся Любчева.

Инициативата за създаването на Младежката политическа академия е на Общинския съвет на БСП – Бургас и на група преподаватели от Бургаските университети. Всички те се водеха от разбирането, че днес повече от всякога БСП и левицата се нуждаят от участието на младите хора  в политиката и в обществения живот.

Несъмнено младите са тези, които са призвани да носят  бъдещето на плещите си не само формално, а с присъщата им иновативност, дух и професионализъм, каза доц. Маруся Любчева пред младежите на първото събиране на Академията. Взаимните изисквания  на обществото към младите хора и на младите хора към обществото  трябва да определят  пресечното пространство за изграждане на  млади лидери, които да се превърнат в новата генерация на вземащите решения по отношение на общественото развитие, допълни още тя.

Нашата цел е да стимулираме участието на младите хора в политиката, да им дадем перспективата, която им е необходима, да подпомагаме целенасочено подготовката им и да насърчаваме стремежа им да се изязяват като активни граждани, каза председателят на Общински съвет на БСП Бургас Димитър Стоянов.

Като лектори в Политическата академия ще участват проф. Ангел Мирчев, проф. Михаил Мирчев, Евгени Мосинов, доц. Пламен Орешарски, проф. Димитър Йончев, доц. Атанаска Тенева, доц. Кирил Петров, доц. Добрин Канев, доц. Лили Канева, проф. Нора Ананиева, доц. Янаки Стоилов, доц. Йосиф Аврамов и др.

Първите лекции на Младежката политическа академия ще започнат на 6 март. Официалното откриване ще бъде на 21 март.