БСП - Бургас срещу либерализирането на ГМО

Те изпратиха декларация до Народното събрание.

 

През последните няколко седмици ръководството на БСП Бургас проведе срещи с представители на различни неправителствени организации, еколози, селскостопански производители, медицински служители, редови социалисти и симпатизанти по повод готвените законодателни промени за пускането на генномодифицираните организми в околната среда и на българския пазар. При обсъжданията се стигна до единното становище, че сега действащият Закон за ГМО, приет през 2005 г., който е част от предприсъединителната програма на България е удовлетворяващ и трябва да се запазят всички съществуващи към момента забрани в нормативния акт, позволяващ освобождаването на ГМО в околната среда. Категоричното мнение е, че трябва да се запази и буферната зона от 30 километра около Натура 2000, като целта е да се предпази България от последващи наказателни процедури за унищожаване на биоразнообразието й.

Общинският съвет на БСП – Бургас счита че, негативните последици за българската природа ще бъдат много по- големи и необратими, отколкото "положителните" ефекти от ГМО.  Българското земеделие ще бъде лишено от възможността да развива екологично чисти продукти, цял отрасъл от родния поминък като производството на собствени семена ще бъде заличен.

Представители на лекарското съсловие коментираха крайно противоположните мнения за ползата и вредата за здравето на хората от отглеждането и консумацията на генномодифицирани организми. Те се обединиха около становището, че отрицателните ефекти върху хората от приложението на ГМО са повече от положителните.

Поради тези причини от Общински съвет на БСП настояваме за спиране на всякакви действия по приемане на изменения в Закона за ГМО. Общински съвет на БСП Бургас счита, че налагането на мораториум върху промените не решава проблема, а само го отлага във времето.