БСП: България губи геополитически позиции

Темата на срещата бе "България в глобализиращия се свят".

 

Според Чуков основната битка между Руската федерация и САЩ е по какъв начин да бъдат прокарани тръбите с природни ресурси от Каспийско море до Западна Европа.

Сред коментираните теми от Боян Чуков бе и въпросът за референдума дали Турция да влезе в Европейския съюз. Ние, като българи не сме фенове на това Турция да влезе в ЕС, но оттам ще минават всички тръбопроводи и важни трасета и така Европа ще бъде зависима от Турция и те щат не щат ще трябва да я приемат, обясни ситуацията експертът.

Един от основните въпроси, които касаят стратегически страната ни в момента е Европа коя страна ще избере за изход на Черно море – България или Румъния. Ако през нас минават важни трасета с газ и нефт, Европа ще има нужда от нас и Брюксел ще избере България, заяви още Боян Чуков.

Най- обсъжданата тема бе и тази за позицията на правителството за трите енергийни проекта на България. Ние дадохме разнопосочни сигнали първо с вземането на решението и начина, по- който то бе взето за спиране на проектите. Според Боян Чуков България в момента заема позицията на Украйна от преди година и половина. В икономически план ние вървим по пътя на Украйна, цените на суровините ще растат и в най- скоро време ще почувстваме какво ще ни струват тези лупинги на правитеството, коментира още експертът.

"За България е важно в момента какво става в регионален план. Световната глобализация вече е изместена от регионалната и е важно какво се случва с нашите съседи", каза още Боян Чуков.