БСП и БКП отново на Света Анастасия след 20 години Датата не е била отбелязвана повече от 20 години. Днес традицията е възстановена по идея на Общинския съвет на Българския антифашистки съюз. Отбелязването на кръглата годишнина бе организирано от общинските ръководства на Българския антифашистки съюз, съвместно с Българската социалистическа партия, Партията на българските комунисти, Земеделски съюз Александър Стамболийски, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Представителите на партиите и организациите отплаваха с четири корабчета от бургаското пристанище в посока - Света Анастасия. Пред църквата с едноминутно мълчание бе почетена паметта на антифашистите.

"За нас подвигът на политзатворниците е и едно предупреждение за опасностите пред днешната демокрация. Само познавайки историята ние можем да избегнем капаните на бъдещето", каза общинският лидер на БСП Димитър Стоянов.

Сред участниците в честването бе и Николай Жишев - бивш първи секретар на Окръжния комитет на БКП Бургас по времето на социализма.

От името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. полковник Кирил Куртев запозна присъстващите с историята на острова и делото на антифашистите.

Бургаските антифашисти и социалисти поднесоха венци и цветя на мястото на паметната плоча, която е била свалена през годините на демокрация и прибрана в музея.