DSC_1474

DSC_1474

БСП - Поморие осъди побоя над Стоян Тончев

14-и януари. Тончев е настанен за лечение в бургаската болница с множество контузии по лицето и тялото. Районната прокуратура в Поморие разследва случая.

Тончев бе водач на листата за общински съветници в Поморие от "Партия на зелените". Той е и PR на лаборатория "Лина" и пише в интернет сайт. В листата за съветници на местните избори през октомври 2015 година бе и Васил Костадинов - управител на "Лина", който стана съветник в местния парламент. Между "Лина" и Община - Поморие има неуредени отношения, които продължават втора година. Става въпрос за договор за наем на помещение за лабораторни изследвания в болницата в морския град. Според кмета на общината Иван Алексиев договорът е незаконен, тъй като бившият вече управител на МБАЛ - Поморие нямал правомощия да сключва такъв договор. Костадинов обаче заведе дело, с което атакува повторно обявения от общината конкурс за отдаване под наем на въпросното помещение. Със свое решение Общинският съвет на Поморие реши да извади "Лина" от МБАЛ - Поморие. На сесията, на която бе взето това решение, кметът Алексиев призова Васил Костадинов: "Не посягайте на семейството ми". Кметът на Поморие призна за нападките срещу него по време на кампанията. Част от тях бяха тиражирани в сайта, зад който стои Тончев. 

"Ние познаваме критичните публикации на пострадалия, пиперливия му език и активната му гражданска позиция по не един актуален въпрос. Знаем, че сред гражданите оценката и отношението към неговите статии са нееднозначни. Едни са аплодирали обществената му смелост и ангажираност, други са съзирали в тях тенденциозност, неоснователно заяждане и критикарство. Каквото и да е мнението на различните хора за журналистическия труд на Стоян Тончев обаче, вън от всякакво съмнение е, че свободата на словото е неотменимо право в демократичното общество и всички спорове се решават в съда, а не с бухалки.
Общинският съвет на БСП - Поморие изразява искреното си съчувствие и морална подкрепа на семейството и близките на Стоян Тончев и с възмущение решително осъжда агресивното посегателство над него. Няма оправдание за проявеното по отношение на един беззащитен човек насилие, срещу неговото здраве, лично достойнство и убеждения", пише в декларацията на БСП - Поморие, подписана от ръководството на местната структура, чийто председател е Никодим Стоянов (на снимката).
Червените в Поморие призовават компетентните органи да изпълнят вменените им от закона задължения по повод на случилото се за скорошно разкриване на авторите на това престъпление спрямо свободата на изразяване и сигурността на личността.

Галерия