БСП предлага Владимир Гоев за почетен гражданин

Пред местните социалисти известният художник сподели спомени за своя баща, който е бил един от затворниците на остров "Света Анастасия" през 1925 г.

 

От 1939 до 1944 г. Владимир Гоев учи в Реалната гимназия в града, където негов класен ръководител е големият бургаски художник и скулптор Петко Задгорски. Именно той го насърчава да продължи да се занимава с рисуване. Той беше моят първи учител, много талантлив художник, с добри чувства си припомни миналото Гоев.

През 1952 година Гоев завършва специалност живопис в класа на професор Илия Петров. Междувременно учи и при професор Дечко Узунов.

От 1953 година Гоев е член на Съюза на българските художници и в продължение на повече от 20 години е член на Управителния му съвет. В периода 1975—85 г. заема поста директор на Националната художествена галерия. Журира на различни художествени конкурси. Впоследствие минава на свободна практика. През 1984 година Гоев е удостоен с наградата за живопис на СБХ на името на Владимир Димитров-Майстора.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, бургаската художествена галерия "Петко задгорски", други градски галерии и частни сбирки.

През годините като ръководител на Националната художествена галерия направих всичко възможно за развитието на бургаската школа и аз бях инициатор на всеки две години да се прави изложбата „Приятели на морето”, обясни Владимир Гоев. При нас в столицата на всички беше ясно, че бургаските художници и бургаската школа са водещи в изобразителното изкуство, допълни още известният творец.