ВСУ "Черноризец Храбър" организира тържества за 50-годишнината от полета на Гагарин "Черноризец Храбър" и фонд "Русский мир". Това съобщиха от висшето училище.

Тържественото честване започва с хепънинг на тема: "Космосът – близък и далечен" от 10:30 часа в пресцентъра на Фестивалния и конгресен център във Варна. В събитието ще се включат научни работници от БАН и от родните университети, български и руски космонавти и журналисти, общественици, преподаватели и студенти.

В 17:00 часа във фоайето на ФКЦ – Варна ще се открие изложбата "Съзвездието на Гагарин: Байконур /Варна" с уникални фотоси и документи. До края на месец април експозицията ще обиколи галериите във Варна и в останалите големи градове на страната, обясниха от Варненския свободен университет.

Един час по-късно – в 18:00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център започва празничен концерт, посветен на годишнината. Входът е свободен, обясниха от висшето училище. С тези прояви се отбелязва и втората годишнина от откриването на Руския център в базата на ВСУ "Черноризец Храбър", като същевременно с това се поставя и началото на поредица от академични прояви, посветени на 20-годишнината от основаването на висшето училище. 

За две десетилетия най-младият варненски университет убедително доказа своите предимства не само у нас, но и в европейското академично пространство, смята проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Ръководеното от нея висше училище е единственото в България, което е отличено от Европейската комисия със знаците DS LABLE и ECTS LABEL – за качество и признаване на завършено образование в ЕС, подчерта ректорът проф. д. ик.н. Анна Недялкова.

ВСУ "Черноризец Храбър" активно участва в международната обществена акция "Първи в космоса", организирана през 2011 г. от фонд "Русский мир". През настоящата учебна година творчески екипи от преподаватели и студенти активно работиха по академичен проект за документиране и изучаване на историята на космическите полети и изследвания. В първия етап на проекта са открити, обработени и систематизирани уникални документи от държавни, институционални, обществени и лични архиви, разказа проф. Недялкова. 

Откритията са свързани с историята на космическите изследвания и полети, както и с научния принос на страната и посрещането на руски и български астронавти във Варна. С тези систематизирани доказателства университетът участва в международния творчески конкурс "Първи в космоса", организиран от фонд "Русский мир".

На 5 април в рамките на тържествената програма ще бъдат обявени победителите в Националния конкурс на ВСУ "Черноризец Храбър" за написване на есе, посветено на 50-годишнината от първия полет сред звездите и изучаването на космическото пространство. Писмените работи, получили отлична оценка от академичното жури, ще се признават за успешно положени кандидат-студентски изпити за специалности в университета, обясни проф. Недялкова. 

На същата дата фонд "Руский мир" ще представи и одобрените участници в първия тур на международна викторина, посветена на Юрий Гагарин.

 

 

Днес+