ВСУ отпразнува 50 години от излитането на Гагарин в Космоса съдействието на фонд "Руский мир" и регионална дирекция "Архиви" Варна. На нея се представиха уникални документални материали и снимки от посещението на Юрий Гагарин във Варна. Изнесени бяха имената на известни космонавти, които са получили званието "Почетен гражданин на Варна" от Общинския съвет - Герман Титов, Валентина Терашкова, Адриан Николаев и много други. Юрий Гагарин получава също званието "Герой на социалистическия труд". Той е човекът, който е засадил първото дръвче в бъдещата Алея на космонавтите.

 

Гостите на концерта аплодираха участниците, които се представиха с много танци, оперно пеене и балетно изпълнение. Приветствие отправи ректорът на ВСУ Анна Недялкова и представител на делигацията "Руский мир".

"Космосът е авангардна човешка цивилизация, той е поле на човешка изява, дръзновение, поле на неразгадани тайни", каза руският представител. Той пожела на присъстващитите усмивката на Гагарин, здраве колкото цялата Вселена и успехи в Космоса.

От 12.04.1961 година след успеха на Гагарин досега неговите последователи са около 400.

 

Теодора Петрова