Бюджетът на Царево намален с 1,9 млн. лева Намалението спрямо първоначалния вариант на бюджета, приет в началото на годината, е с 1,9 млн. лева, в това число от намаление на делегирани държавни дейности - 187 400 лева. Корекцията е направена след един много прецизен анализ на общинските приходи, а актуализацията е, както по отношение на местните, така и на държавните дейности.

 

Общо бюджетът на общината за първото шестмесечие е изпълнен в приходната си част на 82 % спрямо плана. Собствените данъчни приходи са изпълнени на 66 % спрямо планираните, а изпълнението на неданъчните е 61 %. Тенденцията е приходите от патентен данък и от имуществени данъци да бъдат изпълнени в годишен размер.

Очаква се на 100 % да бъдат изпълнени и приходите от наеми на имущество, наеми на земя, от такса битови отпадъци и от ОП "Пристанища". Към момента е отчетено преизпълнение на годишния план при таксата за ползване на тротоари, пазари и тържища и на постъпленията от туристическа такса. Събраните средства от туристическа такса към днешна дата са 187 хил. лева.

От началото на годината в общинската хазна са постъпили 141 хил. лева. и от дарения, най-голямото от които е предназначено за историческия музей в Царево и е на стойност 107 114 лева.

Община Царево свива разходите по функции и дейности до края на годината, които се финансират от собствени приходи. С 85 хил. лв. е намалена издръжката на общинска администрация, с 4 хил. лева на Общинския съвет. Общината ще спести разходи и в дейност "Чистота", като намали издръжката с 124 570 лева, в "Озеленяване" – с 10 850 лева, в ПСОВ – с 28 380 лева. Средствата за общинския музей се намаляват с 30 000 лева, за ОП "Пристанища" - с 22 700 лева. Съкращават се 15 бройки от щатния персонал, от които 5 в дейност "Администрация" и 10 – в други общински дейности.

Съветниците намалиха бюджета си и с още 1200 лева, като гласуваха парите да бъдат дадени на новия морски спортен клуб в Царево и така да подпомогнат дейността му.

С 1 721 421 лева се намаляват капиталовите разходи предимно за обекти, за които няма сключени договори.